Caminant per la Natura

 

Els Camins De La Natura,

Cal Fer-los Des De L’albada

Fins A La Posta Del Sol.

Trepitjar L’herba Fresca Dels Matins,

Les Terres Grises Del Secà I Els Recons

Per Transformar-los En Expressió I Forma.

Són El Reflexa De La Nostra Actitud.

A Voltes Serà Plaent,

D’altres Ens Veurem Sense Força.

Els Artistes Parlem

Amb Els Colors I Les Formes

Perquè Qui Contempli La Nostra Obra

En Gaudeixi I Dialogui.

Jaume Rodés

 

 

 

Jaume Rodés, Poesia Íntima Del Paisatge Rural I Urbà

El cromatisme de Jaume Rodés crea un ambient contemplatiu, nascut de la força expressiva de la serenitat i suavitat del seus colors. Pintor paisatgista de l’Escola Catalana, la seva obra i la seva vida d’artista donen un testimoni-lliçò de la incidència simbiòtica, a les tasques quotidianes de l’art i la vida. El seu taller, que estigué ubicat durant molt anys a La Rectoria, Centre d’Art de Sant Pere de Vilamajor (Barcelona), respira la naturalitat del Montseny i la riquesa cromàtica del Mediterrani. Jaume Rodés, un dels fundadors del Centre, inscrit a l’Associació Internacional de Centres d’Art, irradia, amb les seves lliçons, i especialment amb les seves creacions, les llums d’un missatge artístic, que donant vida a la seva obra, la converteix en filosofia de convivència. Una exposició d’en Jaume Rodés porta sempre un segell de convivència entre l’art i la vida.

Joan Sala Vila

Si tuviera que elegir una época del año, sin posibilidad de compartirla con las demás estaciones, me sería muy difícil, por no decir imposible, si tengo en cuenta los recuerdos de color que me vienen a la mente con las pinturas de Jaume Rodés. Pues en ellas están todos los momentos que podemos recorrer en el tránsito de un paisaje a otro. Y están por voluntad del artista, porques us pinceles y colores nos van sembrando el sendero con esos mil matices que nos llevan, siempre, a un lugar idílico, a un lugar que, aunque exista en la realidad, está representado en sus pinturas con una paciente dedicación, con un primor absorto en ese mimo natural, en esos prdaos y montañas, casas y árboles, donde se respira un aire puro, una atmósfera cáluda y transparente. Yo invito a todas aquesllas personas que se acerquen a ver las pinturas de Jaume Rodés, que entren en la obra, que se muevan entre los árboles y que respiren la fragancia que desprend el campo. Pero también les invito a que hagan otro recorrido, el puramente plástico, el de las formas y los colores. Elijan un fragmento, no más grande de ocho o diez centímetros y comprobarán que ese fragmento se esconde otro mundo, el mundo del artista, el más íntimo, el que nos decubre al hombre, natural y sencillo, pero con la sbiduría y el oficio acumulado de siglos. La obra de Jaume Rodés, puede que no esté en las vanguardias más punteras, pero sí es una obra sentida y eleborada pacientemente, donde las reminiscencias idílicas de un paisaje bucólico son meros soportes para esa algarabía de colores y formas que son, en definitiva, un canto natural a ese paisaje que cada vez lo apreciamos más por ser un regalo de la naturaleza.

Pablo Rodriguez Guy

 

 

JAUME RODÉS, nascut a Badalona, viu actualment a sant Antoni de Vilamajor. Ha realitzat estudis d’Arts Plàstiques a “Llotja” (Barcelona), així com d’arqueologia i Història. Membre de l’agrupació de Belles Arts de Badalona, un dels membres fundadors del Centre d’Art La Rectoria a Sant Pere de Vilamajor. Professor de tècniques i de pintura a l’aire lliure.

EXPOSICIONS

Han tingut lloc a Barcelona, Madrid, Castelló, Bilbao, Vitoria, Vinaròs, València, Valdepeñas, Saragossa, Cantavieja, La Iglesuela del Cid, Pamplona, Santander, Logroño, Granada, Arenys de Mar, Badalona, L’Hospitalet, La Garriga, Cerdanyola, Granollers, Sant Pol de Mar, L’Ametlla, Sabadell Terrassa, Sant Cugat, El Vendrell, Santa Coloma de Gramanet, Montblanc, Igualada, Berga, Lleida, La Sènia, Sant Celoni, Sant Antoni de Vilamajor, Sant Pere de Vilamajor, Mataró, Sarrià de Ter, Tremp, Puigcerdà, Lloret de Mar, Blanes, Pineda, Vilassar de Mar, Cambrils, Sant Pere de Ribes, Sant Esteve Sesrovires,Esplugues.

A França: Dijon, Reims, Javrezac, Cognac, Albuquerque, Estrasburg

Al Japó: Osaka

Té obra a diferents col•leccions nacionals i estrangeres, entre elles: el Museu del Vi de Vilafranca del Penedès, Museu de Badalona, Museu de Vinaròs, Museu de Morella, Castelldefels, Terol, Cinctorres, Pinacoteca de Tossa de Mar, Piera, Abadia de Montserrat, Hotel de la Ville de Javrezac, Colònia (Alemanya), San José de Costa Rica, Caracas, París, Japó, Itàlia, Dinamarca i Estats Units.

Bibliografia: Diccionari Ràfols, Arte Español, Batik, Revista de Badalona, Revista Identidad, Heraldo de Aragon, La Vanguardia, El 9 Nou, Diari de Mataró, Diari de Castelló, Catàleg Fons d’Art Museu de Badalona, El Punt Diari, Eco de Badalona, Badalona 2000, Diari de Sabadell, Diario Español de Montblanc, Diari Anoia D’Igualada, Gal-Art. L’Antenne de Javrezac, Diari de Terrassa, Som-hi de Malgrat de Mar, El Grup de Badalona, El Punt de les Arts.

PREMIS

Primers premis a la Bienal de Badalona 76, Ciutat de Figueres 78 i 79, Tema lliure de la Sènia 80, 81 i 83, Avinyò 79 i 82, VI Concurs Nacional Castelldefels, Certamen de Cinctorres (Castelló), XXI Concurs Internacional de Tossa de Mar, Olesa de Montserrat, Caldes de Montbui, Vila d’Arenys de Mar, La Sènia, Sant Feliu de Codines, Santa Perpètua de la Mogoda, Sant Andreu de Llavaneres, Ajuntament de Badalona en el seu XXV Aniversari de la Fundació de Belles Arts, Ros i Güell Ciutat de Badalona.

Segons premis al certamen de Morella (Castelló), VI Certamen de Pintura Nocturna de Benicàssim (Castelló), La Cuba (Terol), XVII Concurs Internacional tossa de Mar, VII Tema del Vi a Vilafranca del Penedès, V de Primavera a Badalona, Certamen de Cinctorres (Castelló), IV Salò Nacional Adrianenc, Premi especial de Pintura de Sant Martí de Centelles 1987, Primer Premi de Petit Format de Santa Margarida de Montbui, La Llagosta, Cardedeu, Bellpuig d’Urgell, Montcada i Reixac, Santa Maria de l’Estany, Sant Joan de les Abadesses, Avinyò, Lloret de Mar, Verdú, Sant Fruitós de Bages, Sant Cugat del Vallès, Mosqueruela (Terol), Olesa de Montserrat, Cardedeu, Marata ( Les Franqueses), El Pont de Vilomara, Premis de Dibuix a Malgrat de Mar, Llagostera, etc.